Sunday, August 31, 2014

SusunAtur Ruang Rumah : Tips sembunyikan wayar TV...

Hai..


Ni entry pertama pasal susun atur..hihi..aku tak pandai sangat nak deko2 ke nak susun2 bagi cantik kemas memang aku takde skill..sekadar bagi nampak elok dimata aku dah kira okay la..

Dulu masa Adam kecik umur setahun 2bulan camtu dia suka memanjat kabinet tv tu tarik2 wayar ape yang ada depan mata dia..aku ni risau dibuatnye sebab nak kena pantau selalu..

Dari tv letak atas kabinet tu aku alih gantung pulak kat dinding dengan harapan dia tak kacau lagi tv n segala wayar tu.. tapi tetap sama jugak.. lagi advance ade la budak kecik tu..

Aku decide dengan hasben beli tv baru n install sekali gantung kat dinding sebab tv lama tu dah rosak..mungkin sebab Adam selalu ketuk2 kat screen tv tu..panel dah rosak..jadi pekasam jela..huhu..sayangnye tu tv pertama masa lepas kahwin..bertahan dalam 3tahun.. takde idea ape nak buat dengan tv lama tu..

Bila dah gantung. ade wayar yang terjulur ke bawah tu buat aku rasa sakit je mata ni tengok.. terus google cara nak sembunyikan wayar tu..dapat idea.. beli wire casing!

Cari kat Daiso jumpa benda ni..harga RM5 untuk 2pcs.. beli dua terus senang sebab tak ingat berapa wayar nak kena tutup..

Senang je nak pasangnye..kat belakang casing tu ade double sided tape lekat je kat dinding, masukkan wayar n terus tutup bahagian atas tu..



Satu casing muat satu wayar je





Sebelah kanan pun ade lagi satu wayar



Taraaa dah siap..nampak lebih organize n selamat for kids.. 


Abaikan dinding yang tak cantik tu...








Sebelum



Selepas



Okay dah bole tengok upin ipin dengan senang hati..Ummi suka Adam pun gembira..yeay!








Setelah sekian lama tak naik tren...

Salam Merdeka..



Syok la kan boleh golek2 kat rumah cuti2 camni..esok pun cuti lagi..
merasa jugak cuti free hari Senin kan..hihi...

Aku semalam tetiba bangun pagi terus mengajak hasben pegi Jalan TAR.. 
nak cari shawl..dah lama tak menyoping shawl nih..eh dah lama ke?? macam baru je kan...kihkih..

Biasa la sebenarnya aku dah lama tak jenjalan kat area Masjid Jamek tu..rinduuu.. 
*mengada sangat ko ni na*...
Yela sejak dah gi keje saing hasben naik kete mana aku ade mengular lagi time lunch..
oh rindunya masa tu..dulu keje area Sogo tu memang panjang jela langkah aku merayau sana sini..
time lunch je mula la ''eh, japgi lunch kite gi Muaz jap, aku nak cari shawl kaler kuning la..''
haa ade je plannye kan.. 
tapi sekarang dah tak merasa la sejak aku keje kat Jln Chan Sow Lin tu..transport takde terus terperap jela kat ofis tu..

Ni second time bawak Adam naik tren..dulu penah bawak masa dia kecik lagi..
aku bawak sebab nak jumpa kawan aku kot kat Pavilion..
masa tu tak keje tapi hasben keje so aku angkut jela sekali budak kecik tu..takde orang nak jaga..

Kali ni bawak dia eksaited la tengok tren..dah besar kan mestilah dah paham.. 
terus tunjuk tu ini sambil buat bunyi 'tuunnn tuunnnn'...bunyik ketapi..haha..goodboy..

Yang tak bestnye bila masuk jer tren takde sape pun yang bagi duduk..
hasben dukung Adam dulu lepas tu dia dah lenguh aku pulak yang dukung.. gilir2..
Orang ramai betol sebab pegi hari Sabtu kan.. 

Sedih dengan orang Malaysia ni..masih takde kesedaran nak bagi orang memerlukan duduk..
takpe la aku dah biasa masa pregnen dulu pun dah biasa bersesak dalam tren..
bole kira berapa kali jer orang bagi duduk.. 
dari stesen Bandar Tasik Selatan sampai kat Hang Tuah baru dapat duduk tu pon sebab dah ramai turun situ.. kitorang turun stesen Bandaraya.. 

Sampai je terus ke Muaz Textiles..sempat rembat shawl chiffon kaler emerald green n peach lagi dua helai wide shawl cotton kaler pink belacan n grey.. total harga RM23.20..murah giler..
Adam n daddy tunggu je kat luar sambil umpan Adam dengan makanan..dia okay je kalau ade makanan..takde la nak ligat membuas sana sini..hehe..

Jalan2 kejap area Jln TAR ade pasar yang hari Sabtu kan..rambang mata jer nak menyoping lagi..
tapi sabar jela..bajet nak beli shawl je.. 
balik tu singgah makan kat kedai belakang Mydin tu..nasik goreng ayam dia sedap..dulu selalu kalau gi Jln TAR memang aku akan singgah makan situ jer..

Dah makan terus balik naik kat stesen Masjid Jamek pulak.. 
penatnye dah lama tak berjalan jauh cmtu..dengan dukung Adam lagi..
dia kejap2 nak berdukung kejap2 nak berjalan sendiri.. 
kalau tak aku nak bawak stroller tapi hasben cakap tak payah la nanti susah nak naik turun eskalator kalau takde lift..dengan orang ramai lagi..
I okay jer tapi U dukung la ye..I tak larat..haha.. dasar sangat mak ko ni...


Yeay dah dapat duduk..legaaa...

Balik tu kat umah aku cakap la ''Nanti kite bawak Adam naik tren lagi ye''..
daddy balas ''hurmm..tunggu dah beli stroller yang kecik sikit baru bole bawak Adam naik tren lagi..penat la nak dukung..'' 
haa tau pun si anak tu berat tapi taknak jugak bawak stroller tu..hihi..

Sekali sekala bagi anak merasa naik tren/public transport pun okay..biar dia rasa pengalaman baru.. jumpa ramai orang..





notakecik : Selamat Hari Merdeka..Disini Lahirnya Sebuah Cinta....Malaysiaku...


                                           

Friday, August 22, 2014

MH17 : Hari Berkabung Malaysia 22.08.2014

Salam Jumaat.


Sedekahkan Al-Fatihah untuk mangsa MH17 yang beragama Islam (serta keluarga kita yang telah tiada dan saudara Islam kita).

Salam takziah juga untuk keluarga mangsa MH17..
Semoga mereka diberi ketabahan dan kekuatan untuk meneruskan hari-hari yang mendatang...

Semalam ofis aku ada buat jamuan raya lepas waktu bekerja..pukul 6pm camtu..

Macam biasa mestila ada makanan raya kan tapi gambarnya belum transfer lagi dari kamera orang.. haha.. biasa la pakai henfon cikai kena la cilok kamera orang je..

Ada nasi impit, kuah lodeh, rendang ayam, kuah kacang, nasi goreng, bihun goreng, bubur kacang, kuih muih dan banyak lagi la..

Makan pun lelaju je sebab hasben dah tunggu kat luar nak balik.. Start jamuan pun dah 6.30pm janji dengan hasben amik pukul 7.00pm.. nak tercekik rasa makan lelaju...tak feel jamuan raya langsung..haha..

Sebenarnya our boss ni antara keluarga mangsa MH17 tu.. Tapi untuk flight yang bawak jenazah harini takde akak dan abang ipar dia..

Sebelum makan tu, Mr.Ruben ada bagitau yang family in law akak dia nak bawak ke Belanda dulu untuk prayers dan lepas tu baru bawak balik Malaysia untuk dikebumikan kat sini..

Sedih.. sebak..aku rasa time tu.. Akak dia pernah masuk Mari Menari Astro tu dulu.. yang menari dengan ayah dia dalam rancangan tu..

Lagi sedih ada baby yang baru setahun kira anak buah our boss la.. akak dia bawak balik Belanda untuk tunjukkan kat family in law..huhu...

His sister with family

Apepun, kita yang masih hidup ni mesti kuatkan semangat dan jangan lupa pada pencipta kita..Allah s.w.t..

Kurangkan hiburan, tingkatkan amalan...







Notakecik : Harini satu ofis pakai hitam...