Posts

Showing posts from February, 2015

Tempat Makan Best di Kedah

Image
Hai.



Masa cuti awal bulan Februari haritu, cuti hari wilayah dan Thaipusam aku balik kampung kat Kuala Nerang. Bestla kan dapat cuti 4 hari..
Berjalan sakan la makan itu ini sampai berat aku dah naik sekilo.. Fuhhh..
Bab makan memang laju je aku..

Balik hari Sabtu gerak dah tengahari sebab hasben gi servis kereta dulu..
Servis kali ni banyak la sebab dah major servis yang 40k km tu..
Nasibla ada rezeki bulan ni pasal hasben dapat gaji revised .. Alhamdulillah..
Rezeki anak mungkin..
Melayang la RM500++ untuk servis kereta sahaja..
Belum masuk kos nak balik Kedah lagi..
Kira kira dalam RM350++ untuk petrol dan tol..
Jalan jalan cari makan belum masuk dalam bajet lagi tu.. Fuhh.. Lap peluh dulu..

Sampai tol Alor Setar(U) dalam pukul 7 petang then sambung lagi perjalanan ke Kuala Nerang ambil masa sejam.
So pukul 8 malam baru sampai rumah..
Penatnya la tak tau nak habaq.. haha..
tu nasib la jalan clear dalam 7 jam dah bole sampai.

Paling best bila balik kampung ni dapat rasa masakan mak.…

Zoo Melaka

Image
Entah yang ke berapa kali pegi. Biasa la mak2 ada anak kecik macam jadi tempat wajib dah..
Padahal apa yang best tak taula..Anak-anak suka la kan animal ni..Kita ni yang penat pusing satu zoo.Berpeluh keti oiii nak bagi anak belajar apa itu animal..kahkah

Ok harini jum belajar mengenal haiwan ye anak-anak.






Zirafah. Bila tengok dekat2 aku kagum dengan corak kulit badan dia tu. Betol cantik kejadian tuhan ni kan.




Badak sumbu. Kesian kulit kering merekah pasal kena panas. Patutla badak suka berendam kan.




Tapir. Lalat banyak hurung dia aku tak tau pasal apa. Malas mandi kot. Haha




Adam konfius ni donkey ka horse.. 2x jawab baru dia kata horse.




Ni tak sure seladang ka kerbau. Lupa dah haiwan apakah ini.




Kesian tengok budak 'bandar' ni, tengok lembu macam kagum semacam. Mak dulu relax je berkubang dengan kebau lembu kat bendang. Haha.. Boleh pecaya tak?





Dear or deer? Semua berehat je taknak kena panas.




Olive The Ostrich? Sama kan ummi? Ye nak. Tu la kartun yang mak dah boleh hafal l…

#ResepiAzanna : Siakap Masak Kari

Image
Hai.

Resepi datangggg lagiiii.. *ketuk2 periuk belanga* kihkih...

Aku ni masak ikut musim..
Ni dah lama teringin nak makan kari yikan masak sendiri.
Nah jadi jugak haritu.

Encik suami kemain suka dia tu hantu gulai..
Orang kedah panggil kari tu gulai.
Tapi tak mengapa dalam ni kita panggil Kari Yikan Kan Dah Hancur Kaplanya..kehkeh..


Kari Yikan Siakap Kan Dah Hancur Kaplanya

Bahan-bahan :

Ikan siakap - 1/2 ekor ambil bahagian kepala
1 kotak santan - brand M&S
1 cawan air
5 sudu makan serbuk kari ikan - Baba's
2 biji tomato - belah 4
2 pelepah daun kari
Garam gula - perasa

Bahan kisar :

5 sudu makan serbuk cili - Baba's 
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar

Cara masak :

Panaskan minyak sedikit untuk menumis bahan kisar. Tumis sampai pecah minyak.
Perlahankan api dan masukkan serbuk kari ikan dan daun kari.
Kacau rata dan tambah secawan air. Biarkan mendidih.
Masukkan santan kotak dan biarkan mendidih sekali lagi.
Masukkan ikan siakap. Jangan masak terlalu lama sebab ikan …

Tahun Kambing

Image
Hai.




Lemau betol datang keje harini. iyela esok da cuti.. 4 hari stret pulak tu.. Aku dalam kepala ni teringat la satay kat Muar tu.. Lagi mee bandung, laksa johor, rojak petis, cendol..alahaiiii...cepatla nak balik Muar esok ni..Tak menyabo..haha..


Dulu masa mula2 kawen aku heran bila balik kampung mentua laki ku bawak gi makan satay pagi2..brekfes..lahaiii takleh terima tekak aku makan satay pagi2..








Padahal aku orang Kedah okay je makan berat pagi2..kehkeh.. Mungkin sebab aku dah set dalam palotak ni satay tu orang makan petang or malam.. bila dah dapat gaji ke, masa nak sambut birthday ke.. Eh bole pulak camtu.. hihi..
Inikan pulak buat brekfes.. hayyyaa...


Lama2 dah jadi biasa suka pulak aku makan satay pagi2.. Asal balik Muar je mesti aku ngajak laki gi makan satay.. Kemaruk pulak.. Tambah2 satay kambing.. terliurnya...







Ni nak balik esok aku dah google siap2 tempat makan best yang aku tak pernah try lagi..
Tengok kat fanpage Jalan Jalan Cari Makan TV3 yang diorang buat kat Muar d…

#ResepiAzanna : Siakap Sweet Sour Laki Bini

Image
Salam..

Hai bekfes apa pagi ni??..
Aku malam tadi dah kedaung kenyang makan nasik sampai 2 pinggan..
Laki ku pun sama bantai 2 pinggan haa pagi ni muak dah tengok nasik..hihi..
Aku bekfes mihun putih singapore tu je..
Alhamdulillah kenyang jugak..

Haritu tetiba mood rajin masak datang..
selalu mood datang sepoi sepoi bahasa je..
eceahh..macam angin pulak ye..
tu yang selalu lenyap je mood tu.. haha..

Kebetulan pulak rakan sekerja jual murah murah je hasil tangkapan memancing dia..
Aku rembat la sekor ikan siakap buat makan bertiga kat rumah tu..
Beli sepuloh hengget je siap siang semua senang la keje aku balik basuh bagi bersih dah boleh terus masak kennn...
Aku memang suka keje keje senang camni..
Tak kuasa aku balik keje nak mengadap ikan tu lelama.. Lotih mak!

Mula pikir nak buat masak stim tapi pepaham la bahannya tak cukup..
Malas pulak aku nak gi beli kat kedai runcit bawah tu.
Pakai jela apa yang ada kat dapur tu..
Nak suruh encik suami beli kang bawak balik benda lain pulak..