2016-03-16

Tips Melipat Baju yang Berlonggok



Bab basuh baju, sidai baju, angkat baju memang hasben yang buat.. dia suka katanya.. tapi bab lipat baju memang surrender awal2..hehe.. so aku jela yang ambil alih job melipat ni..gigih la dok kat bucu katil ambik bakul berlonggok baju tu melipat sorang2.. kehkeh..

Kadang si Adam datang 'tolong' la jugak maknya melipat.. tapi asyik la dok tanya "lipat camni ke ummi.. atas ke ummi.. bawah ke.. camni ke" adodoi penat melayan la pulak, bajunya tak habis jugak lipat..

Sebenarnya bukan tips melipat baju tapi lebih kepada cara mengurangkan baju yang berlonggok..hehe..

Jom baca tips di bawah..


TIPS MELIPAT BAJU


1. Asingkan baju ikut pemakai - kat rumah aku ada 3 bakul, kaler pink (ummi) - biru (daddy) - putih (Adam). Memang lepas hasben angkat baju yang dah kering dia akan asingkan masuk ikut bakul tu.. so senang kita nak lipat nanti..
Contoh bakul macam kat rumah


2. Asingkan baju yang nak digantung guna hanger - dari bakul masing2 aku akan ambil baju kerja dan baju jalan terus hangerkan dan masuk almari pakaian. macam Tshirt hasben memang aku hangerkan je sebab banyak sangat Tshirt dia..tak larat hoi nak lipat. lagipun kalau lipat nanti akan berkecah balik..huhu..baik la gantung hanger senang dia nak ambil..seluar pun sama aku hangerkan.. Then, nampak tak baju dalam bakul dah berkurangan kan.. mood melipat akan jadi lebih seronok..hihi.. 


Teringinnya nak almari macam ni

3. Lipat pakaian yang bersaiz besar dulu - contoh macam kain pelikat, baju kelawar (haha malu ai), tuala, cadar dan sarung bantal. bila benda2 besar ni dah berlipat, lagi nampak kurang berlonggok dalam bakul tu.. hehe.. Tuala tu aku tak lipat, cuma gulung je dan susun dalam almari ikut first in first out. Cadar dan sarung bantal lipat tapi pastikan sarung bantal selit dalam cadar nanti senang nak cari.. 


Gulung je tuala macam kat atas ni


4. Lipat baju/seluar/skirt (baki baju dalam bakul) - yang ni memang kena gigihkan jugak melipat sebab dah takde ruang nak menggantung. Baju tu macam baju pakai kat rumah, seluar tido, palazo, skirt aku lipat je.. Now tinggal pakaian dalam yang kecik2 je kat dalam bakul kan.. 2 more step to goooo... yeah. 


Aku banyak pakai palazo macam ni sebab nak pakai jeans tak muat..hehe

Skirt pun banyak jugak nak lipat



5. Lipat pakaian dalam/ stokin - lipat pakaian dalam sebenarnya ada cara dia..lipat tepi kanan kiri ke tengah dan bahagian bawah lipat naik dan selitkan kat getah pinggang tu.. paham ke?.. paham paham jela ye..kihkih.. bila lipat macam ni memang takkan tercabut dan senang nak susun..jimat space lagi.. Stokin pulak letak sekali sepasang tu, lipat dua dan selit kat bahagian atas tu.. 


6. Lipat baju anak pulak - ni last bakul. 2 bakul dah setel tadi. seluar jeans aku lipat dua je. baju jalan gantung hanger, tuala pun gulung jugak. baju seluar harian tu la leceh sikit.. baju lipat skali, seluar selit dalam baju..corak baju tu lipat bagi nampak..baru senang nak ambil dan susun ikut first in first out..

Baju yang satu set lipat macam ni.
SUMBER



Orait setel sudah kerja melipat yang paling orang tak suka..hehe.. schedule melipat aku seminggu skali.. kadang tu bawak jugak sampai ke dua minggu skali.. kehkeh.. 

Selamat merajinkan diri ye!




2 comments:

  1. Masalah makmak sgt kann.malasnyaa ya ampunn nak lipat bajuu selonggok. Hehe. Kene try teknik saiko ni😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. basuh sidai rajin..bab melipat rasa lemau je..hihi

      Delete