Posts

Showing posts from November, 2016

Pemergian yang diredhai

Image
Malam tadi mak mertua call hasben, "Suhaimi dah meninggal"... Hasben terkedu terdiam tak balas apa2.. Lama lepas tu baru keluar ayat dari mulut dia "Innalillahiwainnailaihiroji'un....
Perginya seorang abang ipar yang banyak membantu kami dulu.. Perginya seorang suami kepada akak iparku (kakak no-3 belah hasben) yang tabah dan cekal hatinya menjaga dia sejak 3 tahun lalu.. Perginya seorang ayah kepada tujuh orang anak-anak yang masih memerlukan kasihnya.. 
Harap mereka tabah dan kuat menghadapi hari2 mendatang.. Aku tahu sejak ayah diorang sakit stroke, mereka dah belajar berdikari.. Belajar sambil bekerja.. Allah.. Sedih tak tertanggung.. Luaskan rezeki anak2 buah ku dan berikan mereka kesihatan yang baik.. 
Tahun ini aku kehilangan dua orang ahli keluarga yang paling dekat.. Bulan Ogos yang lalu, kakak iparku (kakak no-2 belah hasben) Nurul Asyikin juga pergi mengadap Ilahi kerana sakit kanser. 5 tahun berjuang melawan sakitnya.. Pergi meninggalkan enam orang anak. 
P…

Bayar Lawyer Fee (S&P & Loan Bank)

Image
Setelah lama tinggalkan tulisan perjalanan membeli rumah baru, sekarang kita update lagi ye step seterusnya.

Banyak halangan sebelum loan nak approve ni - nanti I cerita kenapa.
Ok lepas loan dah approved, lawyer S&P (pemaju) dan lawyer bank (BSN) akan keluarkan invoice untuk kita bayar lawyer fee.

Kenapa kena bayar lawyer ?
Iyela dia dah sediakan dan uruskan dokumen perjanjian jual beli hartanah untuk kita, lagi uruskan pinjaman bank ikut undang-undang yang ditetapkan so kena la bayar. Tugas diorang bukan setakat admin je tetapi dari segi legal jugak.

Bila dah dapat invoice tu harap check betul2 relevan atau tak setiap amount yang dia caj tu. Boleh terus tanya setiap caj tu untuk bayar apa kalau kita tak jelas. Dah setuju baru sign dan bayar ke akaun bank yang lawyer bagi.

Bayaran lawyer fee - kami guna EPF akaun 2 :
Lawyer SNP - RM2,033.58
Lawyer Bank - RM3,669.84
Total : RM5,703.42

Banyak kan? Sayangnya la duit. Apa boleh buat demi rumah syurgaku.. Pejam mata bayor jela.

Setiap…