Adam stop wearing diapers


Susah tak nak potty train anak? Umur berapa anak korang stop pakai diapers?

Aku sebenarnya takde potty train Adam sebab tak beli pun potty.
Potty ni macam bekas untuk anak duduk buang air kecil atau besar (toilet klon). Aku ajar dia macam biasa nak buang air pegi toilet terus.

Aku mula latih Adam masa 4 tahun. 5 tahun nak masuk tadika dah kan. Takkan nak pakai diapers lagi. Kena mintak kerjasama pengasuh jugak. Dua2 kena bersedia.
Kalau boleh aku taknak separuh jalan tak larat ajar then biarkan dia pakai diapers balik. No! Hati kena kental okeh.

Masa baby pakai diapers Petpet then dah besar sikit pakai yang murah je, brand Drypers pek kuning tu. Kadang-kadang beli Tesco Love pek hijau tu je. Tengok mana antara dua yang murah bulan tu.

Aku target seminggu. Mula dengan weekend Sabtu Ahad dan sambung rumah pengasuh 5 hari bekerja.
Umur 4 tahun ni aku rasa sesuai sebab dia dah boleh faham apa kita cakap dan dia juga boleh bercakap dalam ayat yang kita faham. 2 way communication.

Lagi awal korang latih lagi bagus. Boleh jimat banyak diapers. Hehe. Aku malas tak cukup masa dan tak cukup sedia nak latih awal.

Seminggu sebelum training sentiasa ingatkan Adam yang dia tak perlu pakai diapers lagi. 
Boleh pegi sendiri buang air kat toilet.
Tujuan selalu ingatkan supaya dia bersedia.

Simpan karpet dan apa2 dekorasi ruang tamu atau tempat dia bermain supaya senang aktiviti mencuci nanti jika Adam 'terbabas' buang air. Biarkan lapang je ruang tu.

First day, bangun pagi mandi terus ajar cara buang air kat toilet. Cara duduk atau cangkung. 
Cara basuh dan lap. Diapers dah tak pakai.

Set time bila last buang air dan agak dalam 2 jam tanya Adam rasa nak buang air atau tak. Kalau takde rasa, pegi jugak toilet.
Kadang diorang ni tak rasa nak buang air sebab dah biasa dalam diapers.

Makan dan minum macam biasa. Jangan tahan anak tak bagi minum pulak.

Bila waktu siang dah berjaya, boleh teruskan waktu malam. Aku kurangkan Adam minum air waktu malam. Adam memang dah stop minum susu botol masa 3 tahun. So senang nak control.
Sebelum tido, suruh pegi buang air siap2.

Tido malam kalau korang tak yakin anak takkan buang air, better alas tilam. Kang satu keje pulak nak mengangkut jemur. Aku pasrah tak alas sebab takde plastik or ape2 nak dibuat alas.
Ingat nak pakai plastik sampah besar tu tapi bunyi2 pulak bila tido. So biarkan je.
Malam pertama berjaya tapi malam selepas tu yang terbabas pulak sebab sejuk sangat lupa nak slowkan kipas. Kehkeh.

Bila dah berjaya bagi pujian sikit. Cakap "Wah good boy la Adam, Adam dah besar. Dah tahu buang air kat toilet."
Kalau tak berjaya pun atau terbabas sikit, jangan marah. Bagi sokongan lagi supaya dia rasa tak tertekan dengan latihan ni.

Okay tu saje tips nak stop anak pakai diapers. Yang penting parents jangan stress dan terlalu push anak. Santai je. Insyaallah anak cepat sesuaikan diri dengan pengalaman baru ni.



2016, Adam 4 years old


1 comment:

  1. Salam kenal. 1st time dtg sini dan sis follow blog awa. Jika ada masa jemput dtg ke blog sis ya.. www.sishawa.com

    Soal train anak tanpa pampers ni memang menguji kesabaran namun itulah kenangan yang boleh kita ingat sampai bila-bila. =D

    ReplyDelete