Movie 3096 Days



Semalam tengok TV2, pukul 9.30 malam. 

Terus tak boleh tido. Terbayang bayang jalan cerita tu. 

Sedih. Geram. Marah. Sebak. Semua ada. Jiwa rasa bercampur campur. 

Rupanya cerita ni dari kisah sebenar. 

Natascha Kampusch, budak 10 tahun yang diculik oleh sorang lelaki loner (Priklopil) masa balik dari sekolah. 

Lepas culik, dia bawak Natascha ke satu bilik kecik bawah garaj dan bawah tanah yang dia sendiri reka ruang tu. 
Memang dia dah plan lama untuk culik budak tu. 
Dia selalu perhati Natascha dari jauh. 
Fuh seram orang saiko ni. 
Laki tu kerja as technician rasanya. 
Dalam bilik tu ada toilet, sinki dan tilam kecik untuk tido.

Polis ada datang rumah Priklopil sebab ada van putih yang guna untuk culik Natascha. 
Masa culik kat area sekolah tu ada budak nampak. 
Lepas polis dah soal siasat semua tapi lepas camtu je. 
Mungkin tak cukup bukti.  

Penculik tu masih ada mak dan nenek tapi tak tinggal sekali. 
Kadang-kadang je mak dia datang rumah untuk masak, cuci baju dan mengemas. 
Mak dia memang takkan perasan ada orang bawah tu sebab bilik tu kedap bunyi dan terlalu ke bawah. 

Ada sekali tu mak dia perasan ada rambut kat baju Priklopil tapi mak dia lega sebab sebelum ni ingat Priklopil tu gay. 
So bila nampak rambut tu maksudnya Priklopil ada girlfren la. 
Lepas mak dia balik terus dia botakkan rambut Natascha. 
Sedih betol.   

Priklopil dera macam2 sampaikan jadi kurus dan tak cukup zat. 
Kadang tu disuruh buat kerja berat. 
Kesian sangat tengok Natascha. 
Dah besar sikit dia ada bawak Natascha jalan-jalan kat luar. 
Shopping barang rumah dan buat outdoor aktiviti (ski ice). 

Banyak kali dia pernah try escape tapi tak berjaya. 
Masa main ski ice tu dia masuk toilet and jumpa makcik ni terus bagitau yang dia diculik tapi makcik tu tak faham bahasa dia. 
Maybe kat negara lain masa tu. 

Setelah 8 tahun lebih, hari kejadian nak escape Natascha dan laki tu tengah vakum van putih tu untuk dijual. 
Then laki tu dapat call dari buyer kot, pastu bising bunyi vakum so dia cakap kat dalam garaj. Natascha tengok pintu gate terbuka sikit then dapat kekuatan untuk escape. 
Dia biarkan vakum on then lari! 
Dah jauh2 tu jumpa old lady then bagitau "I am Natascha Kampusch". 
Old lady call polis dan polis pun bawak dia jumpa family untuk identify. 

Hari yang sama Natascha escape laki tu pegi bunuh diri dengan lompat depan train. 
Ayat yang buat Natascha teringat ingat last tu lebih kurang macam ni "only one of us would survive". 

Best sangat cite ni walaupun scene agak slow sebab balik2 scene kat bilik tu je. 
Ada part boring sikit tapi terkesan kat jiwa. 
Korang tengok la ye. 

No comments:

Post a Comment