2014-08-31

Setelah sekian lama tak naik tren...

Salam Merdeka..



Syok la kan boleh golek2 kat rumah cuti2 camni..esok pun cuti lagi..
merasa jugak cuti free hari Senin kan..hihi...

Aku semalam tetiba bangun pagi terus mengajak hasben pegi Jalan TAR.. 
nak cari shawl..dah lama tak menyoping shawl nih..eh dah lama ke?? macam baru je kan...kihkih..

Biasa la sebenarnya aku dah lama tak jenjalan kat area Masjid Jamek tu..rinduuu.. 
*mengada sangat ko ni na*...
Yela sejak dah gi keje saing hasben naik kete mana aku ade mengular lagi time lunch..
oh rindunya masa tu..dulu keje area Sogo tu memang panjang jela langkah aku merayau sana sini..
time lunch je mula la ''eh, japgi lunch kite gi Muaz jap, aku nak cari shawl kaler kuning la..''
haa ade je plannye kan.. 
tapi sekarang dah tak merasa la sejak aku keje kat Jln Chan Sow Lin tu..transport takde terus terperap jela kat ofis tu..

Ni second time bawak Adam naik tren..dulu penah bawak masa dia kecik lagi..
aku bawak sebab nak jumpa kawan aku kot kat Pavilion..
masa tu tak keje tapi hasben keje so aku angkut jela sekali budak kecik tu..takde orang nak jaga..

Kali ni bawak dia eksaited la tengok tren..dah besar kan mestilah dah paham.. 
terus tunjuk tu ini sambil buat bunyi 'tuunnn tuunnnn'...bunyik ketapi..haha..goodboy..

Yang tak bestnye bila masuk jer tren takde sape pun yang bagi duduk..
hasben dukung Adam dulu lepas tu dia dah lenguh aku pulak yang dukung.. gilir2..
Orang ramai betol sebab pegi hari Sabtu kan.. 

Sedih dengan orang Malaysia ni..masih takde kesedaran nak bagi orang memerlukan duduk..
takpe la aku dah biasa masa pregnen dulu pun dah biasa bersesak dalam tren..
bole kira berapa kali jer orang bagi duduk.. 
dari stesen Bandar Tasik Selatan sampai kat Hang Tuah baru dapat duduk tu pon sebab dah ramai turun situ.. kitorang turun stesen Bandaraya.. 

Sampai je terus ke Muaz Textiles..sempat rembat shawl chiffon kaler emerald green n peach lagi dua helai wide shawl cotton kaler pink belacan n grey.. total harga RM23.20..murah giler..
Adam n daddy tunggu je kat luar sambil umpan Adam dengan makanan..dia okay je kalau ade makanan..takde la nak ligat membuas sana sini..hehe..

Jalan2 kejap area Jln TAR ade pasar yang hari Sabtu kan..rambang mata jer nak menyoping lagi..
tapi sabar jela..bajet nak beli shawl je.. 
balik tu singgah makan kat kedai belakang Mydin tu..nasik goreng ayam dia sedap..dulu selalu kalau gi Jln TAR memang aku akan singgah makan situ jer..

Dah makan terus balik naik kat stesen Masjid Jamek pulak.. 
penatnye dah lama tak berjalan jauh cmtu..dengan dukung Adam lagi..
dia kejap2 nak berdukung kejap2 nak berjalan sendiri.. 
kalau tak aku nak bawak stroller tapi hasben cakap tak payah la nanti susah nak naik turun eskalator kalau takde lift..dengan orang ramai lagi..
I okay jer tapi U dukung la ye..I tak larat..haha.. dasar sangat mak ko ni...


Yeay dah dapat duduk..legaaa...

Balik tu kat umah aku cakap la ''Nanti kite bawak Adam naik tren lagi ye''..
daddy balas ''hurmm..tunggu dah beli stroller yang kecik sikit baru bole bawak Adam naik tren lagi..penat la nak dukung..'' 
haa tau pun si anak tu berat tapi taknak jugak bawak stroller tu..hihi..

Sekali sekala bagi anak merasa naik tren/public transport pun okay..biar dia rasa pengalaman baru.. jumpa ramai orang..





notakecik : Selamat Hari Merdeka..Disini Lahirnya Sebuah Cinta....Malaysiaku...


                                           

No comments:

Post a Comment