Posts

Showing posts from August, 2016

Proses Permohonan Pinjaman Perumahan Melalui Bank

Assalamualaikum...



Punya la lama nak update blog.. haha.. jangan marah eh..

Entry lepas aku ada share pasal permohonan Rumah Selangorku ..

Selesai bayar booking fee dan pilih unit, kami diberi S&P - Proforma Invoice dan pre-sign dokumen S&P - dokumen akan disiapkan oleh lawyer S&P lepas loan approved. Lepas dah sign, pemaju bagi satu salinan S&P-Proforma Invoice dan dokumen pre-sign tadi diberi kepada lawyer S&P iaitu KF Low & Co.

**S&P = Sales & Purchase Agreement

Pemaju projek Villa Kesuma ni ialah Agenda Istimewa (syarikat bawah kerajaan negeri Selangor).
Check dengan teliti harga rumah dan spesisfikasi. Boleh pilih nak rumah basic atau upgrade pakej.
Pakej basic ni harga RM220,000 dan pakej upgrade RM250,000.

Disebabkan kitorang tak cukup simpanan dan nak apply 100% loan so salesperson tu cadangkan kitorang amik pakej basic sahaja.

Panel bank yang join road show masa penawaran tu ada 3 bank.. Bank Rakyat, BSN, dan Public Bank. Then kami pilih untuk a…