New Friends

Monday, January 22, 2018

Sikap



Pagi2 dah rasa emosi tak stabil sebab terbaca tajuk paper Harian Metro ni dan terbaca isinya sekali. Sedih bercampur geram. DBKL siap pasangkan jaring nak elak barang yang di buang jatuh ke bawah. Kahkah.

Aku duduk flat dah dekat 9 tahun. Masa mula duduk tahun 2009 dulu tak ramai orang lagi. Tak padat macam sekarang. Kawasan rumah kategori bersih dan sedap mata memandang. Kucing pun takde bersepah macam sekarang.

Semakin lama duduk sini, dah boleh nampak sikit2 perubahan. Banyak perubahan yang negatif. Hari2 semakin stress. Biasa lah makin padat penduduk makin banyak la ragam orang yang kita boleh tengok.


Ni aku listkan perangai buruk yang menyakitkan hati aku. Haha.

Merokok
Dah ada signboard 'Dilarang Merokok' kat kawasan lift pun selamber je merokok jugak. Tak reti membaca kot. Sambil menunggu lift sap kok lu sepam dua, lift sampai terus campak ke lantai bekas puntung rokok tu. Perangai ape la. Bau jangan cakap la. Semua orang dalam lift terpaksa share bau rokok dia.

Kucing dan haiwan peliharaan
Ye aku tau bela kucing tu mulia tapi kalau dah tak reti adab, bagi makanan bersepah, kucing pun dibiarkan berak kencing kat rumah orang, jadi mulia ke. Taknak la tambah dosa kering menyumpah seranah tuan kucing oii. Lagi best nak tunjuk mulia, bagi kucing jalanan makan tapi letak bersepah. Nak sangat bagi makanan letak la tempat yang bukan laluan orang.

Buang sampah
Kat tangga dan depan rumah orang. Nak turun buang sampah kat bawah pemalas. Lagi pemalas, campak je sampah dari atas dengan harapan ada orang tolong kutip kat bawah tu. Tu cara-cara sampah ringan, kalau berat letak je kat tangga. Senang. Belum sempat cleaner kutip dah ada kucing yang selongkar dulu. Hurmm. Penyakit pemalas memang susah nak ubat.

Parking kawasan orang lalu lalang
Konon nak turunkan penumpang je tapi lama pulak parking nya. Dah siap ada petak kuning cat terang lagi pun parking jugak. Buta hati agaknya.

Sidai kain basah kat koridor
Spin bagi kering sikit tak boleh ke. Jangan la sampai menjejes air banjir rumah orang. Yang lagi kesian perah kain dari atas nasib la orang bawah yang lalu lalang tu. Tak pasal mandi free. Takde mesin basuh pun boleh ape perah sikit air tu sebelum sidai kat luar.

Kasut
Dah susun elok2 kat luar balik tengok ada je yang sepahkan. Dah kenapa nak sepahkan rumah orang. Rumah ko tak cukup sepah ke. Tu belum mencuri kasut lagi. Haih mintak elok2 aku bagi la, takyah mencuri. Berdosa.

Vandalisme
Perosak lift dan segala harta benda flat. Dicontengnya dinding lift tu sampai tak nampak rupa dah. Jamban rumah dia conteng gitu jugak agaknya. Tu belum mencuri part dalam lift lagi, sampai berminggu rosak maintenance pun tak larat nak repair dah. CCTV memang out la. Baru pasang sehari dah hilang. Haha.


Ini masalah sikap individu yang membawa kepada masyarakat rosak. Mentaliti dah rosak, sampaikan apa yang di buat tu tak boleh ditimbang baik buruk nya.

Berita penuh boleh baca kat sini ==> Kerusi dilempar dari atas bunuh remaja


No comments:

Post a Comment