Tuesday, December 04, 2018

Update skincare terbaru

Entry lama aku pernah cerita pasal skincare yang pulihkan muka aku dari breakout dulu. Korang boleh baca kat SINI . Bagi aku cost agak tinggi untuk set skincare tu. Memang lah elok tapi kena spend lebih sikit la. Tambahan sekarang aku banyak nak pakai duit masuk rumah. Jadi apa kata cari yang lebih murah tapi hasil tetap memuaskan. Hehe. Dapat maintainkan kulit bersih pun takpe dah. 

Awal bulan 11 haritu aku ke Watsons dalam Tesco Cheras. Terjumpa promoter yang bagus lagi terbaik servis dia. Aku tanya la apa yang patut aku pakai, nak yang tak mahal sangat dan boleh tahan sampai 2-3 bulan. Dia suggest aku ambik brand Simple dan Collagen by Watsons. Aku cerita jugak kat dia sebelum ni aku pakai Hada Labo (AHA/BHA cleanser - acne control, lotion dan sunscreen). Naik jerawat besar2 tapi aku teruskan jugak smpai dekat sebulan. Set botol dia memang besar walaupun mahal tu yang aku beli. Then promoter tu cakap Hada Labo memang tak sesuai dengan kulit aku yang jenis sensitif ni. Kena pakai yang tak heavy dan terlalu banyak vitamin dia kata. So SIMPLE is the best.

Cleanser dia suggest ambik yang ni. Kind To Skin Moisturising Facial Wash. 100% soap free. Ada buih kecik2 je, lepas cuci muka kulit rasa fresh sangat dan lembut. Harga RM25.90 tahan 2 bulan dengan penggunaan 3 kali sehari. 

• Pro-Vitamin B5 helps restore, soften, and smoothen skin
• Vitamin E effectively moisturises and improves skin
• 100% soap free content is non-drying, leaving the skin soft and supple
• pH balanced formula suitable for all skin types

Ingredients:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, PEG-55 Propylene Glycol Oleate, Propylene Glycol, Sodium Chloride, PEG-7 Glyceryl Cocoate,Panthenol, Glycol Distearate, Sodium Hydroxymethylglycinate, Methylparaben, Bisabolol,Citric Acid, Polyquaternium-39, Tocopheryl Acetate, Cocamide MEA, Laureth-10, Disodium EDTA, Dipropylene Glycol, Benzoic Acid, Anthemis Nobilis Oil, Pelargonium Graveolens Oil,Propylparaben

Lepas tu untuk toner pakai yang ni. Trouble Free Toner - Collagen by Watsons. Bau green tea. Pam atas kapas then sapu. Nampak kesan kotoran muka kat kapas tu. Barulah rasa kulit bersih. Sebelum ni pakai lotion Hada Labo tepek2 gitu rasa tak puas. Tak mahal pun harga RM26.91 tahan 3 bulan dengan penggunaan 2 kali sehari.  


Untuk moisturiser pakai yang ni. Kind To Skin Hydrating Light Moisturiser. Light2 saje. Cepat meresap dan tak melekit. Serius best. Ni pun tak mahal harga RM20.75 tahan lebih 3 bulan dengan penggunaan 3 kali sehari. 


• Pro-Vitamin B5 helps restore, soften, and smoothen skin
• Vitamin E moisturises and improves skin condition
• pH balanced formula suitable for all skin types

Ingredients:
Aqua, Glycerin, Paraffinum Liquidum, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Cetyl Palmitate, Dimethicone, Cetyl Alcohol, Panthenol, Borago Officinalis Seed Oil, Carbomer,Potassium Hydroxide, Bisabolol, Methylparaben, Pentylene Glycol, Tocopheryl Acetate,Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Disodium EDTA, Propylparaben, Lactic Acid,Sodium Lactate, Mica, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Serine, Sorbitol, Urea, Titanium Dioxide, Sodium Chloride, Allantoin


Buat masa tu aku pakai 3 step je dulu sampai muka dah kurang jerawat. Dalam fasa tu jugak aku kena kurangkan berjemur matahari sebab tak pakai sunblock kan. Lepas dah ok aku beli sunblock ni pulak. Kind To Skin+ Protecting Moisture Cream SPF30 UVA/UVB. So far start pakai tu muka tak breakout pun. Risau jugak sebab kulit aku ni sensitif bila try produk baru. UV krim ni tekstur putih pekat tapi tak melekit dan senang meresap. Nampak kulit makin cerah pakai ni lama2. Harga RM32.80 pun tahan sehingga 3 bulan dengan penggunaan 2 kali sehari. 



Perfect blend of multi-vitamins and skin loving ingredients with SPF protection to give dehydrated and dull skin a boost whilst protecting from UVA/UVB rays. Perfect even for sensitive skin.

Ingredients:
Aqua, Dimethicone, Ethylhexyl Salicylate, Glycerin, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Butylene Glycol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate, Niacinamide, Polymethylsilsesquioxane, Titanium Dioxide, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Caprylyl Methicone, Tocopheryl Acetate, Hydrogenated Polydecene, Dimethiconol, Allantoin, Lactic Acid, Serine, Sodium Lactate, Urea, Sorbitol, Propylene Glycol, Chondrus Crispus, Cetearyl Alcohol, Coco-Glucoside, Potassium Cetyl Phosphate, Palmitic Acid, Stearic Acid, Trideceth-10, Citric Acid, Sodium Polyacryloyldimethyl Taurate, Coconut Alcohol, Magnesium Aluminum Silicate, Sodium Chloride, PVP, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben, Pentylene Glycol, Propylparaben, Sodium Dehydroacetate, Chlorphenesin, Sodium Ascorbyl Phosphate, BHT, Silica, Aluminum Hydroxide

Pakai yang mudah dan simple macam ni tak leceh nak bersiap lama2. Jimat masa dan hasilnya aku tak perlu risau lagi pasal kulit muka. Nak maintain pakai ni je sekarang. Lega sangat. Range harga setiap skincare tu dari RM20.00 ke RM30.00 sahaja. Berbaloi kan?

1 comment:

  1. hi.. content blog menarik.. lets blogwalking and click iklan..done follow u.. follow me back.. http://acuyuhan.blogspot.com/ thanks

    ReplyDelete