Monday, March 10, 2014

Pengalaman bersalin kali pertama #Part 1

Salam...


Eh eh lamanya blog tak ber update..sunyi sepi..fuh fuh..tiup habuk yg setebal 4inci ni..haha..

Biasa la mood pempuan ni kan ada turun naiknya..sekejap ok sekejap tak ok sekejap hilang entah kemana. nak dpt blk mood menulis tu amboiiii kemain lama.. kadang tu teringin sangat nak menaip nih semangat dah berkobar tup tup anak minta dilayan habes terbang segala idea kretip dalam kepala ni haaa.. apa pon tak boleh.. tu yg berbulan bulan jadi nye.. 

Sebenarnya dah lama nak cerita pasal pengalaman bersalinkan anak sulung ku itu.. tapi kan tapi tula masanye nan hado..kehkehkeh.. masuk bulan ni Adam Rizqi dah setahun pat bulan da.. tu pon tgk kat Lilypie ticker tu haa.. bole gitu???


23/10/2012

Masa ni kandungan dah 38minggu. berat pon dah 85.7kg. pengsan nak kena turunkan balik to normal nih..pfffttt lap peluh.. masalah back pain dah teruk sangat dan kebas tangan kanan. mungkin sebab perut yang semakin memberat kedepan. urine pon ada masalah jugak tapi doc just bagi ubat untuk clearkan urine kotor.. alhamdulillah part tu dah okay. 

Then mintak doc kt KKIA bg surat cuti awal sebab dah tak larat nak jalan lg. bayangkan tgh sarat masa ni masih pegi keje naik LRT. turun kat stesen plaza rakyat dari bdr tasik selatan amik masa selama 20minit if perjalanan smooth. kalau tak mau setengah jam jugak. kalau nak mintak husband pick up kat Menara Maybank tu memang dia tak nak la.. Jammed yg amat katanya.. pernah dia amik kat ofis skali tu, sambil menunggu tu boleh buat ot selama 1jam, solat maghrib pastu baring2 selama 2jam barula husband sampai. nampak tak punye lama menunggu tu. baik jalan kaki je sket ke plaza rakyat. pasrah jela.. tapi masa perut 7bulan je naik dari bdr tasik selatan, selepas tu dah turun kat stesen chan sow lin. kira dekat sikit la. dalam 8minit gitu. 
yg sedihnye doc tak bagi pon cuti awal katanya kesihatan aku okay so boleh bekerja mcm biasa. aisshh nak nangis rasa*dah nangis pon*..aku dah tak mampu lagi masa ni nak menahan sakit belakang pastu kat celah peha pon dah sakit sgt.. jln pon dah mengengkang..kehkeh..


24/10/2012

4.00am
Tengah tido tetiba rasa sakit pinggang yg amat sangat memang tak boleh nak tido. berpeluh2 tahan sakit. cakap dgn husband mungkin dah masa kot. tapi belum keluar apa2 tanda lagi . lebih kurang 2jam jugak la menahan sakit pinggang tu.

6.00am
Bangun nak siap2 solat subuh dan pegi keje macam biasa. sakit pinggang da kurang sikit. Lepas je buang air kecik nampak ada darah bersama lendir kat seluar kecik.. panik sekejap. bagitau husband dan dia pon panik skali terus siap2 pegi hospital. 

7.15am
Sampai PPUKM terus ke bhgian emergency. nurse cek semua CTG, tekanan darah and doc buat ve bukaan baru 2cm. fuh sakitnye masa buat ve sebab tak pandai tahan lg..heh
ok terus masuk wad.




Bersambung....



Pengalaman bersalin kali pertama #Part2 bole baca SINI





No comments:

Post a Comment